Jestem na diecie, a nie chudnę

6 kwietnia 2022
2 komentarze
Wiele osób zadaje sobie pytanie: dlaczego nie chudnę, mimo że jestem na diecie? Tak naprawdę przyczyn braku efektów stosowania diety można doszukiwać się wszędzie. Jednak zawsze winowajcą jest brak deficytu kalorycznego. W tym artykule postaram się w miarę krótko i zrozumiale wyjaśnić dlaczego stosowanie diety może nie przynosić oczekiwanych efektów.
Źle obliczone zapotrzebowanie energetyczne
Podstawowym elementem, od którego zawsze rozpoczyna się przygodę z dietą, jest ustalenie kaloryczności jadłospisu. Kaloryczność nie powinna być zbyt niska - nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje konkretnych składników odżywczych dostarczanych wraz z pożywieniem. Jeżeli swój jadłospis ograniczymy do np. 800kcal/dobę, nie będziemy w stanie zaspokoić zapotrzebowania na podstawowe makroelementy, konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Stosowanie postów, głodówek i bardzo ograniczonych, restrykcyjnych jadłospisów - które wykluczają podstawowe produkty spożywcze - może skutkować wystąpieniem stanów zapalnych w organizmie, zaburzeń koncentracji, nieprawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Chcąc schudnąć ogranicz kaloryczność, ale nie poniżej poziomu PODSTAWOWEJ PRZEMIANY MATERII. Dlatego aby schudnąć należy mieć dobrze zbilansowaną dietę.
Podjadanie pomiędzy posiłkami
Stosując się do zbilansowanego jadłospisu ułożonego zarówno przez dietetyka, jak i przez siebie - nie podjadaj. Często zdarza się, że drobne przekąski po zliczeniu wykazują kaloryczność solidnego obiadu. Jeżeli zdarzy Ci się, że masz na coś ochotę - ale nie uwzględniono tego w jadłospisie - sprawdź kaloryczność swojego smakołyku. Postaraj się zastąpić nim jeden z posiłków w jadłospisie. Jeżeli nie masz pewności co do kaloryczności danej przekąski - skontaktuj się ze swoim dietetykiem, który na pewno wyjaśni Ci czy warto po daną przekąskę sięgnąć.
Popijanie potraw sokami i słodzonymi napojami
Wiele osób bilansując swoje posiłki, wlicza tylko te kalorie, które pochodzą z produktów stałych. Nie uwzględnia się często np. soków owocowych czy wody smakowej. Szklanka soku owocowego to około 120kcal, dlatego zawsze należy zwracać uwagę na to jakie napoje spożywamy. Ważnym elementem jest także spożywanie piwa bezalkoholowego. Pomimo braku alkoholu, piwa bezalkoholowe często słodzone są syropami owocowymi. Ze względu na dość dużą pojemność, jedno piwo bezalkoholowe (500ml) to około 130kcal. Dlatego takie piwa również powinno się brać pod uwagę w obliczaniu kaloryczności spożytego posiłku.
Brak kontroli nad spożywaną porcją produktu
Jadłospisy bilansowane przez dietetyków, bardzo często zawierają porcje posiłków wyrażone w gramach, a także określone miarą domową na przykład 1 plaster szynki (15g). Wiele osób stosując się do jadłospisu, widząc miarę domową nie waży swoich porcji. Przez co zdarza się, że plaster szynki, którego średnia porcja w jadłospisie ważyła 15gram, w domu pacjenta ważyła 30gram. W przypadku jednorazowej pomyłki nie jest to dużym błędem. Jednakże w skali miesięcznej współpracy wyżej wspomniany błąd występujący często może skutkować brakiem oczekiwanych rezultatów.
Weekendowe grzeszki
Wielu pacjentów stosuje jadłospis tylko od poniedziałku do piątku, pozwalając sobie w weekend na ,,odpuszczenie diety". Niestety często zdarza się tak, że pomimo deficytu energetycznego utrzymywanego przez 5 dni w tygodniu, w dwa dni potrafimy wszystko nadrobić przejadaniem się. Nie należy oszukiwać dietetyka pod względem odżywiania w weekendy, jeżeli co weekend spotykasz się ze znajomymi na pizzę i drinka - powiedz o tym swojemu dietetykowi. Na pewno postara się Tobie pomóc, a także odpowiednio zbilansuje jadłospis. Samodzielne modyfikowanie jadłospisu może spowodować wystąpienie niedoborów w Twoim organizmie, a także brak oczekiwanych rezultatów.
Występowanie niezdiagnozowanych chorób
Wiele chorób ma istotny wpływ na podstawową przemianę materii. Bardzo ważne jest, aby przed rozpoczęciem jakiejkolwiek diety wykonać podstawowe badania laboratoryjne - dzięki temu mamy pewność, że nasz organizm jest zdrowy i możemy odpowiednio ukierunkować cel stosowania jadłospisu. Brak przeprowadzenia badań diagnostycznych przed rozpoczęciem odchudzania, w przypadku rozwijającej się choroby może skutkować przyspieszonym rozwojem danej choroby, natomiast w przypadku rozpoznania choroby w badaniach diagnostycznych odpowiednio zbilansowany jadłospis będzie wspomagał walkę z chorobą.
Podsumowanie
Jeżeli chcesz rozpocząć odchudzanie:
1. Oblicz swoją podstawową przemianę materii lub skontaktuj się z dietetykiem, który odpowiednio obliczy ją za Ciebie.
2. Jeżeli chcesz podjąć współpracę z dietetykiem wykonaj podstawowe badania diagnostyczne.
3. Współpracując z dietetykiem stosuj się do zaplanowanego przez niego jadłospisu, a wszystkie wątpliwości śmiało konsultuj
– w końcu za to mu płacisz 🙂
Bardzo cenne informacje, a ja myślałem że piwo bezalkoholowe nie ma kalorii. 😃
Super!